Innovatie & Prototyping is het vak waarin leerlingen leren om met behulp van het creatieve proces, complexe problemen op te lossen door (nieuwe) technologie in te zetten.

Door gebruik te maken van 3D printers, lasersnijders, robotica en programmeren ontwikkelen de leerlingen zich tot creatieve probleem-oplossers die naar de technische problemen kijken vanuit een ontwerp-gedachte.

Deze technische problemen worden geanalyseerd, waarna er een plan gemaakt wordt om een prototype te maken. Dit prototype wordt gebruikt om feedback te verzamelen, waarna er een verbeterslag plaats moet vinden. De uiteindelijke resultaten worden deelbaar gemaakt door middel van een tutorial, bouwtekening of digitaal bestand.

Hierbij wordt uitgegaan van de kracht van de idee├źn van de leerlingen zelf, waarbij je als docent inspireert, begeleidt en bijstuurt waar nodig. Het doel is om de leerlingen zich zo te laten ontwikkelen dat alles gereedschap wordt in het oplossen van complexe problemen en het bedenken van nieuwe toepassingen.

Innovatie & Prototyping is als vak ontwikkeld op X11 Media en Vormgeving, een VMBO en Havo school in Utrecht.

De inhoud van het keuzedeel kun je hier downloaden.